Definició: La biologia es la ciència que estudia els fenòmens relacionats amb la vida. Els professionals que es dediquen a aquest estudi són els biolegs.
Èssers vius
Els èssers vius porten a terme unes activitats que no poden realitzar els èssers que no ho són; s'alimenten, respiren, són sensibles als estímuls exteriors, estan dotats de moviment i tenen la capacitat de reproduir-se.
Els èssers vius són formats per matèria viva o orgànica, i aigua. Els elements químics que componen la matèria viva s'anomenen bioelements. A l'escorça terrestre hi ha un centenar d'elements diferents, però només uns 25 són essencials per a la vida. L'element més important és el carboni. Es pot dir que l'estructura bàsica de la matèria viva són cadenes d'atoms de carboni.
*Més del 96% de la matèria viva és constituït per oxigen, carboni, hidrogen i nitrogen.El 4% restant es compon de sodi, potassi, fòsfor, calci, sofre, clor i magnesi. Hi ha d'altres elements, com el iode, el ferro, i el fluor, que es necessiten en petitíssimes quantitats i s'anomena oligoelements.
Les cèl·lules que no tenen nucli diferent s'anomena cèl·lula procariota, i les que si en tenen s'anomenen cèl·lules eucariotes.
*La cèl·lula procariota no té nucli diferenciat i el material genetic (ADN) no està separat del citoplasma per cap menbrana.
*La cèl·lula eucariota animal és contituïda per una menbrana externa que engloba el citoplasma, el nucli i altres orgànuls cel·lulars. El citoplasma té en suspensió els diferents orgànuls cel·lulars, que estan en continu moviment. A l'aparell de Golgi se sintetitzen diverses substàncies. Els mitocondris emmagatzemen i alliberen energia. Els vacúols s'omplen d'aigua i substàncies de reserva i de rebuig.
Els ribosomes estan relacionats amb la formació de proteïnes.
Les cèl·lules procariotes, més primitives, són pròpies de organismes unicel·lulars, sobretot dels bacteris i també de les anomenades algues blaves.
Els animals, les plantes i els fongs són constituïts per cèl·lules eucaritotes. Aquestes cèl·lules tene una menbrana que aïlla del medi on viuen però que permeten l'intercanvi de substàncies amb l'exterior perquè és impermeable. Així, els nutriens passen a través de la menbrana i la cèl·lula els fa servir per a obtenir energia i fabricar la seva pròpia matèria viva i productes que surten a l'exterior a través de la menbrana.
*La majoria de cèl·lules es poden dividir en dues cèl·lules filles exactament iguals.
En la cèl·lula eucariota, primer divideix el nucli (mitosi) i després el citoplasma. Les cèl·lules reproductores es divideixen per meiosis.
Aquest apartat ja està obert.
ResponElimina